Publicaties

Artikel De Roosendaalse Bode 25-04-2010 - voor als je terugwil naar je gevoel
Artikel De Weekkrant/Ons Eiland 06-03-2008 - Betrokken bij leven (PDF-bestand)
Artikel BN De Stem 22-02-2007 - in de etalage (zie onder)

Artikel BN De Stem 22-02-2007 - in de etalage

'We worden als voelers geboren, maar tot denkers gemaakt'

Bij haptonomie denken we onmiddellijk aan Ted Troost. Deze Rotterdamse haptotherapeut, die beroemd werd als begeleider van onder anderen Ruud Gullit, Marco van Basten en Richard Krajicek, heeft de weg bereid voor een hele generatie vakgenoten.

De meeste haptotherapeuten zitten in grote steden. Roosendaal was tot voor kort een blinde vlek. Wel zijn er enkele fysiotherapeuten die ook haptonomie aanbieden, maar zij zijn niet opgenomen in het landelijk register voor erkende haptotherapeuten. Sinds enige tijd houdt Dominique Krijnen uit Noordhoek in Roosendaal praktijk als haptotherapeute. Ze maakt gebruik van een ruimte bij Fysiotherapie De Kroeven aan de Marnixlaan.

Ze heeft van huis uit helemaal niet doorgeleerd voor een paramedisch beroep. Was oorspronkelijk sociaal-pedagogisch hulpverleenster en werkte bij het maatschappelijk werk, toen ze besloot de post-hbo-opleiding haptotherapie aan het Instituut voor Toegepaste Haptotherapie te gaan volgen.

Bij haptotherapie leren mensen weer naar hun lichaam te luisteren. "Ik leer cliënten hoe ze signalen van hun lichaam moeten oppikken en wat ze ermee moeten doen." Voorbeelden van signalen zijn vermoeidheid, maagklachten, darmproblemen, spanningshoofdpijn en hyperventilatie. "Spanningshoofdpijn is niet zelden de voorbode van een burn- out. Mensen gaan maar door, ze overschrijden steeds opnieuw grenzen en op zeker moment storten ze in. Komen ze met spanningshoofdpijn, dan probeer ik hen die spanning te laten ervaren. Ze merken dan dat ze krampachtig zijn, letterlijk dus: kramp-achtig. Door hen aan te raken, ervaren ze wat ontspannen zijn met hen doet. Ont-spannen, dus."

Ook mensen die moeite hebben met het maken van keuzes, onzekerheid, een laag zelfbeeld of acceptatieproblemen kunnen bij haptotherapie baat hebben.

De eerste bijeenkomst gebruikt Krijnen om de hulpvraag boven tafel te krijgen en om in te schatten hoe de cliënt in elkaar steekt. In een volgende sessie gaat de cliënt ontdekken wat de positie is ten opzichte van de ander. Tijdens die positiebepaling wordt duidelijk voor de cliënt wat gewoon is voor hem of haar, wat goed is en of dat met elkaar overeenkomt. "Erg belangrijk is dat iemand weer op zichzelf kan vertrouwen, ik probeer zo letterlijk zelf-vertrouwen te geven."

Pas dan begint de feitelijke behandeling. Die bestaat uit aanrakingen aan het hoofd en op de rug; de buik ook. Het accent ligt op de rug. "Tijdens die aanraking gaat de cliënt ervaren wat dat met hem doet. Hoe hij of zij zich voelt, wat de voorkeur heeft, wat teleurstelt of wat spanning oproept. Het is werken op het gemoed en de beleving ervan. De reacties koppel ik dan terug naar het welbevinden in het dagelijks leven. Bepaalde handelswijzen of opmerkingen kunnen heel wat aanrichten bij mensen, zeker als ze niet goed in hun vel zitten of niet goed voor zichzelf op kunnen of durven komen."

"Na die eerste drie bijeenkomsten valt het besluit of we doorgaan. Of er een goede vertrouwensbasis is. We ontdekken bij de volgende behandelingen in welke situatie de cliënt zich het best voelt. Hij leert wat hij nodig heeft om deze situatie voor zichzelf te creëren, zodat hij dit straks thuis of bij de baas ook kan. Zo voedt hij het zich goed voelen."

"Vervolgens wordt steeds nauwkeurig bekeken welke winst we kunnen behalen. Ik laat de cliënt steeds meer zijn eigen grenzen voelen. Merk ik een blokkade, dan geef ik dat aan. De cliënt wordt zich dan bewust van iets dat hem dwarszit. Soms toont de cliënt zich geremd, vindt hij het eng om te praten over dingen die tot nu toe niet werden besproken. Dat kan hevige emoties teweegbrengen, soms barsten ze in huilen uit. Maar als ze eenmaal iets los kunnen laten, stellen ze zich open voor echt contact. In de onderbuik zou de veilige basis moeten zitten. En die moeten mensen hervinden."

Ze vat kernachtig samen waar de hele haptotherapie op is gebaseerd: "We worden als voelers geboren en tot denkers gemaakt. Helaas zijn er veel mensen die tot tobbers uitgroeien. Maar met het juiste, basale gevoel kunnen ze heel veel problemen opsporen en uiteindelijk oplossen."

 

Omdat Dominique Krijnen erkend haptotherapeute is, vergoeden de meeste zorgverzekeraars (een deel van) de kosten. De praktijk is bereikbaar via tel. 06 41681675 of via http://www.haptotherapie-dk.nl